Blog van coach Debby - JouwFiguur


JouwFiguurStuur een WhatsApp!
06 2653 9061

Blog van coach Debby

Blog van coach Debby

Waarom rust en slaap juist in deze tijd zo belangrijk is

Sinds de corona-crisis ons heeft getroffen, zijn we allemaal een beetje uit ons dagelijkse ritme gehaald. De meeste mensen zitten noodgedwongen thuis; zonder werk of juist aan het werk met de kinderen om je heen, terwijl andere mensen weer keihard moeten werken om de vitale functies van ons land draaiende te houden. Waarom is voor beide groepen rust en slaap juist nú zo belangrijk?

Zit jij op dit moment thuis?

Het klinkt heel ontspannen; thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Toch kleven er ook wat risico’s aan.

• Nu je niet naar je werk toe hoeft te reizen, is de neiging misschien groot om wat langer in je bed te blijven liggen. Er is natuurlijk niets mis mee om een halfuurtje later dan normaal op te staan. Let er echter wel op, dat je niet elke dag uitslaapt. Hiermee verstoor je namelijk jouw normale ritme. De een heeft meer slaap nodig dan een ander, maar iedereen heeft een eigen optimum van uren slaap. Te lang in je bed blijven liggen, kan er dan toe leiden dat je jezelf juist minder energiek gaat voelen en daardoor ook minder productief bent.

• Wanneer je thuis werkt, ben je misschien geneigd om minder pauzes te nemen. Er zijn geen collega’s, die ook pauze gaan houden of je zit eindelijk in die goede werk ‘flow’. Ondertussen zit je de hele tijd op een stoel en krijg je weinig beweging. Daarom is het nemen van pauze echt belangrijk. Neem een kwartiertje koffiepauze, doe wat oefeningen of loop een blokje om. Een beetje ontspanning, beweging tussendoor en even met je hoofd ergens anders zitten is alleen maar beter voor je productiviteit.

• Thuis werken zorgt ervoor dat je werk en privé lastig gescheiden kunt houden. Dit kan er ook voor zorgen dat je thuis minder de ontspanning en rust kan vinden, waar dit normaal gesproken juist een plek voor ontspanning is. Bijvoorbeeld wanneer je nu 24 uur per dag met je kinderen en partner of huisgenoten opgescheept zit. Het is daarom essentieel om een vaste werkplek te creëren in huis, zodat voor iedereen duidelijk is waar je werkt en waar je ontspant. Pak ook af en toe een momentje voor jezelf op een rustig plekje in huis of buiten. Doe wat ademhalingsoefeningen of zet je favoriete muziek op en trek je even terug.

Werk jij in een vitaal beroep?

Werk hebben in een vitaal beroep kan momenteel erg stressvol zijn, daarom is het erg belangrijk om júist wanneer je tijd hebt, je rust optimaal te benutten.

• Pak alle momenten van rust die je pakken kunt. Misschien heb je tussendoor ergens tijd voor een powernap? Een rustpauze van 15-20 minuten kan al bijdragen aan meer energie en een uitgerust gevoel.

• Ga op tijd naar bed. De verleiding is misschien groot om als je eenmaal thuis bent op de bank te gaan hangen voor de televisie of al die huishoudelijke taken te doen, waar je niet aan toe bent gekomen. Stel prioriteiten, doe alleen het hoogstnoodzakelijke en pak de nachtrust, die jij nodig hebt, zoveel mogelijk. Zorg goed voor jezelf, dan kun je er ook voor anderen zijn.

• De kans dat je moeilijk in slaap komt na een drukke dag werken en alle bijkomende zorgen is natuurlijk ook aanwezig. Probeer voor jezelf een ritueel te maken voordat je naar bed gaat. Neem een kopje thee, lees een boek, luister wat rustige muziek, doe wat yoga- of ademhalingsoefeningen. Kies het liefst dingen met zo min mogelijk prikkels, waar je rustig en ontspannen van wordt.

Mocht je jezelf in bovenstaande tekst herkennen en/of heb je misschien tips voor andere mensen? Laat die dan in een reactie horen. Zo helpen we elkaar een beetje.