De fitte ouderen - JouwFiguur


JouwFiguurStuur een WhatsApp!
06 2653 9061

De fitte ouderen

De fitte ouderen

Vanwege het coronavirus zijn alle sportfaciliteiten gesloten, dit maakt het lastiger om te sporten voor jong en oud. Voor sommige ouderen is het misschien net iets moeilijker om buiten te gaan hardlopen of wandelen. Toch kan iedereen nog bewegen, of dit nu binnen of buiten is. U kunt buiten een stuk wandelen, of binnen oefeningen doen. Via deze weg willen wij u inspireren om deze weken in beweging te blijven. Beweging is in deze dagen belangrijk, zowel lichamelijk als mentaal.

De beweegrichtlijnen voor 65-plussers komen op het volgende neer:

· Elke dag bewegen is ongeveer 22 minuten per dag (ook activiteiten van 5 minuten tellen al mee!)

· Meer bewegen is beter, maar ook alles is beter dan niets. Voelt de aanbevolen hoeveelheid toch nog als een onhaalbaar doel? Begin dan met wat wel lukt en bouw het rustig op. De gezondheidswinst wordt groter naarmate je meer beweegt.

· Spierversterkende oefeningen zorgen ervoor dat u langer zelf allerlei activiteiten kunt blijven uitvoeren.  Botversterkende oefeningen verlagen het risico op botbreuken. Probeer daarom oefeningen zoals traplopen, kniebuigingen, twee maal per week of zelfs vaker te doen. Balansoefeningen, zoals op één been staan of zelfs tandenpoetsen op één been verlagen de kans op vallen.

· Voorkom lang stilzitten. De ‘zittende’ houding is niet de natuurlijke houding van de mens. Lang stilzitten ontwikkelt na enige tijd spierstijfheid wat leidt tot minder comfort in het dagelijks leven.

Welke mogelijkheden zijn er om te bewegen voor ouderen?

· De basis voor regelmatig bewegen wordt thuis gelegd, door hier zoveel mogelijk zelf te doen en blijven doen: het huishouden (deels of helemaal), werken in de tuin en zoveel mogelijk boodschappen en bezoekjes op de fiets of lopend doen. Als u vrij actief bent en u daarbij redelijk inspant, komt u al snel aan de aanbevolen hoeveelheid bewegen. · Doe mee met Nederland in Beweging, dat elke werkdag om 9.15 op NPO1 te zien is. De afleveringen zijn ook terug te kijken op NPO1.

· Doe spierversterkende oefeningen en balansoefeningen thuis. Ons lichaamsgewicht is al voldoende om oefeningen pittig te maken. Oefeningen als kniebuigingen, op de tenen staan, uitvalspas, knie heffen, balanceren op één been zijn vaak al erg uitdagend!

Als de mogelijkheid daar is, zoek dan de frisse buitenlucht op en ga voor een wandeling. Het advies is om elke dag een kwartier tot een halfuur tussen 11:00 en 15:00 in de buitenlucht te zijn voor wat extra vitamine D.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor u is geweest en ik wens u veel succes bij het behouden van uw sportieve doelstellingen.

Zorg goed voor jezelf, en voor elkaar.

Met sportieve groet,
Nicky (Coach)