Hormonen, de impact op body & mind - JouwFiguur


JouwFiguurStuur een WhatsApp!
06 2653 9061

Hormonen, de impact op body & mind

Hormonen, de impact op body & mind

Och och, die hormonen… Ze gaan soms met je aan de haal. Bij de ene vrouw net iets meer dan bij de andere vrouw. Het is geruststellend aan de ene kant, frustrerend aan de andere kant. Als er een dag van frustratie (en boosheid) is, laat deze gaan en accepteer het. De volgende dag is het vaak alweer anders en is het ergste voorbij.

Hormonen doen een hoop met onze body & mind. De maandelijkse terugkeer van het ongemak en vanaf je 45e kan het omslaan naar een nieuwe periode van disbalans.

De overgang.. het voelt als een grote trap van de natuur. Ruim 35 jaar ben je ongesteld. Dan volgt voor veel vrouwen een hormoonstorm tijdens de zwangerschap(pen). En dan krijg je als kers op de taart de overgang.

Het is een periode in je leven waarin je lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. De hormoonhuishouding verandert en je lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans.. Hierdoor kun je zowel fysieke als mentale verschijnselen ervaren. Als je er middenin zit herken je ze waarschijnlijk wel: vermoeidheidsklachten, opvliegers, menstruele stoornissen, slaapproblemen, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename en innerlijke onrust.

Zowel de fysieke als mentale klachten kunnen een gigantische impact hebben. Je herkent jezelf soms niet meer en dat heeft een weerslag op jezelf en je dierbaren.

Een tip van mijn kant: praat erover! Het is geen taboe meer. Met vriendinnen, je partner, je huisarts of een lifestyle/personal coach.

Onderzoek wat bij jou past. Een andere leefstijl of hormoonpillen; er is geen goed en geen fout.

Als je het programma van JouwFiguur volgt kun je het aangeven bij je personal coach. Wat heb jij nodig om je gezond en fit te voelen als hormonen een grote rol spelen?

Een aantal tips waar je mee kunt starten:

  1. Buiten wandelen. Natuurlijk daglicht heeft een gunstige uitwerking op je geest.
  2. Het ontbijt: geen koolhydraten en suikerrijke ontbijten nuttigen! Dit zorgt vaak voor hormonale- en stofwisselingsproblemen.
  3. Gezonde vetten eten. Het is een onmisbare bouwstof voor onze hormonen. Denk hierbij aan olijven, olijfolie, vette vis, avocado, ongebrande noten en zaden, eieren, etc..
  4. Minder alcohol en koffie drinken
  5. Een ritme van slapen aanhouden. Rond dezelfde tijd naar bed en opstaan.
  6. Een beweegplan maken met een personal coach.
  7. Zorg voor balans tussen inspanning (sport en beweging) en ontspanning (ademhaling, yoga, meditatie, muziek luisteren, een bad nemen).

Laat de powervrouw maar ontwaken tijdens de overgang: de oestrogeen levels nemen af, de testosteron levels nemen toe. Dit verklaart dat vrouwen meer aan zichzelf gaan denken in de overgang! Wordt maar assertiever en leg de focus wat meer op jezelf. Blijf wel lief voor je directe omgeving :-)!

En last but not least: probeer er af en toe om te lachen, met je partner of vriendinnen. Vooral met die laatsten zul je veel herkenning vinden.

En weet, morgen is er weer een nieuwe dag waar de hormonen je hopelijk met rust laten ;-)

Saskia Bos
Lifestyle Coach